Kde jste: Hlavní stránkaJak využívat hledání na stránkách

Jak využívat hledání na stránkách

Vydáno na blogu Digitální analytika, CRO a UX

V posledním díle našeho seriálu se podíváme na to, jak zvýšit váš zisk pomocí hledání na vašich stránkách.

 

Nechte si udělat ruční audit Google Analytics zdarma. Nebo nám
svěřte svá webová analytika, kde garantujeme zvýšení obratu
o 30 %
. Případně využijte naši poradnu Google Analytics.

Obecně existují dva typy chování na stránkách. Návštěvníci s prvním typem chování přijdou na váš web a budou se proklikávat strukturou webu až ke svému cíli. Návštěvníci s druhým typem chování zadají to, co hledají, přímo do fulltextového vyhledávače na vašich stránkách, vysvětluje odbornice na webovou analytiku.

Pokud máte na svých stránkách interní vyhledávač (a nemusí se jednat o vyhledávač od společnosti Google), pak můžete další údaje o návštěvnících získat zapnutím funkce Hledání na stránkách, kterou naleznete v sekci Obsah.

Hledání na stránkách je důležitým ukazatelem, který říká, co návštěvníci na vašich stránkách hledají a zda návštěvníci na vašich stránkách našli to, co hledají. Dozvíte se o klíčových slovech, která návštěvníci do interního vyhledávače zadávají. Tato klíčová slova pak můžete zařadit do svých PPC kampaní a pracovat s nimi v rámci optimalizace pro vyhledávače (SEO).

Hledání na stránkách je jedním z nejdůležitějších přehledů také proto, že díky němu dostáváte zpětnou vazbu přímo od návštěvníků. Prostřednictvím interního vyhledávače vám sami návštěvníci sdělují, co si přejí a jaké mají preference.

Můžete tak zjistit, že váš produkt lidé hledají pod označením, které vás ani nenapadlo. Nebo že lidé hledají některý váš produkt s funkcí, o které jste neuvažovali. To vše mohou být skvělé podněty pro změny na vašem webu a i pro samotnou nabídku produktů.

Výrazy pro vyhledávání webu v Google Analytics.

 

Pojďme se podrobněji podívat, co všechno získáte pomocí služby Hledání na stránkách a na její nejdůležitější přehledy. Významnou metrikou je počet cílových konverzí z klíčových slov z interního vyhledávače, který naleznete v sekci Vyhledávací výrazy, kde se přepnete na záložku Cílová konverze.

Tato metrika vám řekne, z jakých klíčových slov vaši návštěvníci přišli a zda si u vás např. objednali zboží. Pokud tedy uvidíte klíčové slovo (u kterého vás ani nenapadlo, že ho lidé budou zadávat do vyhledávače) a lidé přicházející přes toto slovo u vás často nakupují, pak je na místě toto slovo okamžitě přidat mezi placená ve vašich kampaních. Tato metrika vám pomůže zjistit, která klíčová slova byste měli zahrnout do marketingových aktivit vašeho webu.

Další důležitou metrikou, kterou byste měli sledovat, je rozdíl mezi návštěvníky používajících vyhledávání od těch, kteří ho nepoužili. Je rozumné dívat se na oba typy návštěvníků zvlášť, neboť ve většině případů vykazují odlišné chování na stránkách. Tento přehled naleznete v sekci Využití.

Data ze sledování interního vyhledávání v Google Analytics.

 

V záložce Cílová konverze se setkáte s důležitými metrikami Míra konverze pro cíl a Hodnota za návštěvu. Míra konverze pro cíl vám říká, kolik návštěvníků konvertovalo vzhledem k počtu návštěv vašeho webu a spočítá se jako podíl počtu konverzí a počtu návštěv.

Hodnota cíle za návštěvu udává podíl hodnoty cíle a hodnoty elektronického obchodu ku počtu návštěv. Ze zkušeností často vyplývá, že z celkového počtu lidí, kteří navštívili vaše stránky, asi 10 – 40 % lidí připadá na ty, kteří použili interní vyhledávač. Tito lidé si ale v průměru 2 – 3 krát častěji objednají váš produkt, nakoupí v e-shopu, pošlou poptávku atd. Je proto důležité sledovat, co tito lidé na vašich stránkách hledají a co chtějí.

Hledání na stránkách obsahuje i další zajímavé přehledy, ze kterých zjistíte, kdy návštěvníci používali vyhledávání na stránkách, kde začali hledat, jaké stránky našli a mnoho dalšího. Potřebujete pouze dostatek času na projití a pochopení všech přehledů a pro správnou interpretaci zjištěných hodnot.

 

Nechte si udělat ruční audit Google Analytics zdarma. Nebo nám
svěřte svá webová analytika, kde garantujeme zvýšení obratu
o 30 %
. Případně využijte naši poradnu Google Analytics.
Doporučte tento článek přátelům Nechte si zasílat čtrnáctidenní přehled našich článků na e-mail

Přečtěte si další články k tématu

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Už jen krůček a pomůžeme vám vydělávat.

Domluvit konzultaci