Kde jste: Hlavní stránkaGoogle zabanoval přes 6 000 blogů za prodej zpětných odkazů

Google zabanoval přes 6 000 blogů za prodej zpětných odkazů

Vydáno na blogu SEO, SEO a PPC ve vyhledávačích

Google v posledních dnech vyřadil ze svého indexu (tedy nejsou vůbec dohledatelné) přes 6 000 blogů za prodej zpětných odkazů. Jejich klienty penalizoval.

(Chceme-li být technicky přesní, měli bychom hovořit o de-indexaci, která nastala.)

V posledních dnech se o ničem jiném v oblasti SEO v podstatě nehovoří.

Rand Fishkin hovoří minimálně o šesti největších sítích (jako BMR nebo ALN), David Wood jich napočítal již devět, které prodávaly zpětné odkazy na blozích.

Kromě toho Google penalizuje i ty, kteří nakupovali odkazy v těchto sítích. V souvislosti s tím se objevuje mnoho tvrzení, že je v podstatě snadné nakoupit zpětné odkazy na konkurenci přes síť zpětných odkazů – a tak ji poškodit (můžete si přečíst vše, co se o tom píše).

A i my v RobertNemec.com jsme řešili, že konkurent poškodil web svého konkurenta tím, že mu budoval zpětné odkazy a Google tento web penalizoval.

Odstranění penalizace (nebyl to ban) bylo pak dosti náročné (a to s odstraňováním penalizace nebo banu máme dost zkušeností).

Na druhou stranu, obrana proti tomu je také „snadná“: Mít vynikající odkazový profil. Budujete-li dlouhá léta odkazy z vysoce důvěryhodných a autoritativních webů a najednou na vás někdo odkáže ze 100 pochybných webů, Google pochopí, že se jedná pravděpodobně o útok na vás. Máte-li ale většinu odkazů slabých, Google si může myslet, že jste přešli z pomezí grey-hat/black-hat SEO do black-hat SEO.

Přitom budovat zpětné odkazy kvalitně jde. Jak říká Rand Fishkin: „Budování odkazů je o budování vztahů. Odkaz je jenom potvrzením vztahu.“ A já vždy dodávám: „Proč by na vás měl někdo odkazovat? Je váš obsah dostatečně kvalitní na to, aby jej někdo doporučoval?

A nemyslete si, že Google nedokáže odhalit vaše pravé úmysly. Penalizoval za zpětné odkazy i giganty jako jsou J. C. Penny, Forbes, Overstock a když na to dojde, i sám sebe.

Takže, proč by neměl penalizovat i vás za to, že nakupujete zpětné odkazy a porušujete tak pravidla Googlu?

Vtipné je, že o riziku prodeje zpětných odkazů jsem psal již před minimálně osmi lety (možná jsem o tom psal i dříve). A v podstatě se toho zas tak moc nezměnilo.

Jsem zvědavý, kdy to dorazí do Česka a co tomu řekne český svět SEO, který je na nákupu zpětných odkazů hodně postavený.

Doporučte tento článek přátelům Nechte si zasílat čtrnáctidenní přehled našich článků na e-mail

Přečtěte si další články k tématu

Komentáře

  1. Kydž se prodej a nákup odkazů provádí „šikovně“ a v rozumné míře bez využití sítí, je téměř neodhalitellný a nepostižitelný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Už jen krůček a pomůžeme vám vydělávat.

Domluvit konzultaci